عضو تیم مذاکره کننده هسته ای از هماهنگی و انعكاس اخبار توسط تیم رسانه ای جمهوری اسلامی ایران در مدت زمان مذاكرات هسته ای اظهار رضایت كرد و گفت: رسانه های ما نگاهی ملی به مذاکرات داشتند.
به گزارش پایگاه خبری امید هسته ای، مجید تخت روانچی در نشست 'هماندیشی نقش رسانه در مذاكرات هستهای' در مركز فرهنگی شهر كتاب كه با رونمایی و نقد كتاب روایت یك خبرنگار هسته ای با نام "شام آخر در وین "همراه بود، گفت: برای ما همه خبرنگاران اعزام شده به مذاكرات خودی بودند و چون موضوع هسته ای را موضوعی ملی و فراجناحی می دانستیم، در جلسات خود با خبرنگاران نیز در حد امكان مسائل را به وضوح مطرح می كردیم.
او اضافه كرد: خبرنگاران ایرانی انصافا در این مدت از جان و دل مایه گذاشتند و حضور آنها به ویژه خانمهای خبرنگار در مذاكرات كاملا مشهود و مورد توجه تیمهای مذاكراتی كشورهای دیگر بود.
معاون وزیرخارجه با بیان اینكه خبرنگاران ما نگاهی ملی به مذاكرات و كار رسانه ای داشتند، افزود: مذاكرات هستهای بخشی از تاریخ ماست و باید به همان شكل هم به آن توجه شود، خوشبختانه این نگاه در بین رسانههایی كه مذاكرات را دنبال میكردند و حضور مستقیم در آنجا داشتند وجود داشت.
تختروانچی درباره نوع نگاه آمریكاییها به رسانهها در بحث مذاكرات هستهای گفت: آمریكاییها قبل از هر مذاكره جلسه off the record برای خبرنگارانشان برگزار میكردند و در این بین تنها چند خبرنگار همسو با رسانههای آمریكایی را دعوت میكردند؛ روند این جلسات روزانه و یا هر چند وقت یك بار بود و از این طریق به رسانههایشان خط دهی میكردند.
او ادامه داد: این كه آمریكاییها با وجود تجربیات فراوان و مذاكرات بسیار زیادی که در طی تاریخ معاصر داشتند چنین اهمیتی به رسانهها میدادند خود مبین نقش كلیدی رسانهها بود.
معاون اروپا و آمریکای وزارت امورخارجه افزود: ما هم عقیدهای داشتیم، نه این كه بگویم كار تیم مذاكراتی بینقص بوده است؛ حتما تجربیاتی را باید میداشتیم كه نداشتیم اما تلاش كردیم تا از نزدیك با رسانهها كار كنیم.
روانچی یادآورشد: علاوه بر آقای ظریف قرار بود آقای عراقچی از نزدیك با خبرنگاران ارتباط داشته باشند و جلساتی خبری و یا غیرخبری را برگزار كنند که همین گونه هم شد.
این عضو تیم مذاكره كننده هستهای گفت: ما به خبرنگاران نگاه ابزاری نداشته ایم اگرچه حساسیت مذاكرات به گونهای بود كه نمیشد هر چیزی را گفت اما سعی میكردیم در جلسات off the record موضوعات بیشتری را مطرح كنیم و احساسمان این بود كه خبرنگاران هم از آن جلسات راضی هستند.
او تاکید کرد: ما رسانهها را از خودمان میدانیم حتی منتقدان را و بعید میدانم كسی بتواند شاهد بیاورد كه رسانهای با نگاه انتقادی كمتر مورد توجه بوده است.
روانچی در آخر یادآور شد: فرقی نمی کند که نقد شویم یا تایید، بحث هسته ای یک موضوع فراجناحی است که بسیار مورد توجه مردم بوده است؛در مجموع کار حرفه ای صورت گرفت و خبرنگاران طی این دو سال تمام انرژی خود را صرف کردند و جناب محمدی هم تصمیم شجاعانه ای گرفت که این تجارب دوساله را به نگارش درآوردند و من از ایشان تشکر می کنم.
كمالوندی: خبرنگاران جوان به موضوع وقایع نگاری توجه بیشتری كنند
بهروز کمالوندی،سخنگوی سازمان انرژی اتم کشور در ابتدا با تبریک به نویسنده کتاب"شام آخر در وین"گفت: نگارش چنین کتابی کار در خور توجهی است و من از خبرنگاران جوان تقاضا دارم که همین راه را ادامه دهند.
او ادامه داد: من کتاب را به دقت خواندم و مانند هر کتاب دیگری دارای مزایا و مشکلاتی است که با فرهنگ سازی و شکل گیری ادبیات رسانه ای می تواند تصویرسازی بهتری را به عرصه برساند.
کمالوندی با بیان این مطلب که در این کتاب مقایسه ای در حوزه رسانه با آمریکایی ها صورت گرفته که مقایسه خوبی هم بود،تاکید کرد: وقایع نگاری در رسانه های ما اندك است و لازم است خبرنگاران جوان به این موضوع توجه بیشتری داشته باشند.
او افزود: خبرنگارها کمتر به تحلیل می پردازند و حتی گاهی هم اتفاق افتاده که خبر را طوری انعکاس می دهند، به گونه ای که در زمین حریف بازی می کنند. در این کتاب نکات زیادی مثل کمبودهای مالی و مشکلات دیگری وجود داشت که به خوبی بیان شده است.مثلا مقایسه نحوه برخورد با خبرنگاران ایران توسط سفارت خانه های اتریش و سویس و رویه ناصواب کارمند محلی سفارت اتریش که بنده برای این امر متاسف هستم.
بهروز كمالوندی با اشاره به روند مذاكرات ایران با گروه 1+5 افزود: تاریخ شفاهی مذاكرات و وقایع رخ داده آن، مهم است زیرا این مذاكرات
تاثیرات ملی و بین المللی بی شماری داشته و خواهد داشت.
وی افزود: هماهنگی های نانوشته ای بین منابع اقتدار یك كشور باید وجود
داشته باشد و شاید بتوان این موضوع را به نام هماهنگی های فرهنگی در بیان موضوعات
عنوان كرد.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی با اشاره به روش های تاثیرگذاری در افكار عمومی گفت: داشتن امنیت و در پی آن اعتلای اقتصادی و تصویرسازی از خود و طرف های مقابل نیازمند تبادل اخبار و اطلاعات است.
كمالوندی همچنین به مطالب مطرح شده در كتاب شام آخر و مقایسه تیم ایرانی و تیم های دیگر كشورها و امكانات رسانه ای ایران و آمریكا هم اشاره کرد و افزود:كتاب حاوی مطالب مهمی است .
سلطانی فر: منافع ملی به قربانگاه منافع جناحی برده شد
در این مراسم محمد سلطانی فر،از اساتید ارتباطات کشور هم بحث خود را به این موضوع که در خلال مذاکرات هسته ای رسانه های داخلی تا چه اندازه به منافع ملی توجه داشتند و به چه میزان منافع مردم را قربانی مسایل جناحی کردند،اختصاص داد و گفت: با پژوهش های صورت گرفته توسط برخی از دانشجویان مشخص شد که روزنامه های اصلاح طلب ۷۱ درصد و اصولگرا ها ۷/۹ درصد نگاه مثبت به مذاکرات هسته ای داشتند.
او تصریح کرد: در این پژوهش ها روزنامه شرق موافق،کیهان منتقد و همشهری به عنوان یک
روزنامه بینابین مورد ارزیابی قرار گرفت که از فرایند خبر مداری کل این روزنامه ها
5/76 درصد به اصل خبر و تنها درصد اندکی به امر تحلیل اختصاص داشت.
سلطانی فر یادآور شد: وزارت امورخارجه و دولت ،رسانه ها را در درجه دوم مورد ارزیابی قرار می دهند و معتقدند که این رسانه ها تنها مکلف به درج اخبار موردنظر آنها هستند؛ متاسفانه این نهادها هنوز تاثیر رسانه ها را باور ندارند و از میزان قدرت آنها بی خبرند.
او گفت: براساس تحقیقات انجام شده مواضع رسانه های اصلاح طلب و اصولگرا در قبل، هنگام و بعد از توافق هسته ای هماهنگ نبوده و منافع ملی به قربانگاه منافع جناحی برده شده است.
سلطانی فر همچنین به نبود خبرنگاران باتجربه در كشور پرداخت افزود: نبود خبرنگار باتجربه و برخورد با رسانه ها در سال های گذشته باعث فقدان رسانه های حرفه ای و خبرنگاران باتجربه شده است.
محمدی: هدف من نگاه آسیب شناسی به مذاكرات هسته ای از منظر رسانه ای بود
حسن محمدی نویسنده كتاب شام آخر در وین نیز در ابتدای مراسم در سخنانی اظهار داشت: این كتاب تاریخ شفاهی دو ساله مذاكرات هسته ای بوده و هدف من از تالیف آن، نگاه آسیب شناسی به مذاكرات هسته ای از منظر رسانه ها است.
محمدی در ادامه با طرح این موضوع که دوران مذاکرات هسته ای از نظر فنی و دیپلماسی کار بسیار سخت و طاقت فرسایی بود،خاطرنشان کرد: به دلیل اهمیت این مذاکرات معتقد بودم که باید تاریخ و وقایع نگاری درستی از آن صورت گیرد و از آنجایی که می دانستمقرائت های مختلفی از برجام صورت می گیرد، ترجیح دادم در این مسیر به تنهایی گام بردارم و البته اعتقاد دارم هریک از خبرنگاران هسته ای باید از منظر خود وقایع این مذاکرات را نقل کنند.
او یادآور شد:این کتاب محصول سیزده ،چهارده سال حضور من در بحث های مختلف مذاکرات هسته ای از ابتدا تاکنون بوده که تک نگاری های مربوط به دوسال اخیر به این صورت به نگارش درآمده است.
محمدی خاطرنشان کرد: سعی کرده ام با نگاهی آسیب شناسانه و از منظر رسانه ای مذاکرات هسته ای این کتاب را به نگارش دربیاورم و البته به صورت تخصصی هم وارد بحث های هسته ای نشوم؛این کتاب تلاشی مبنی بر مکتوب کردن تعاملات کنش ها، واکنش هاو رفتارهای نهادهای رسمی با رسانه ها در طول دوران مذاکرات است.
نویسنده کتاب شام آخر در وین گفت: بسیاری از زوایای پنهان مذاکرات که در آن دوره به دلیل شرایط حساس رسانه ها امکان انتشار اش را نداشتند در این کتاب به رشته تحریر در آمده است.
در این مراسم جلال برزگر،مرتضی غرقی و محمدقادری خبرنگارانی که مذاکرات هسته ای را از نزدیک پیگیری کرده و تجارب زیادی در این حوزه در سال های اخیر اندوخته اند هم سخنرانی کرده اند.