گاردین توافق هستهای را «پیروزی دیپلماسی بردبارانه» و «فرصتی برای ایران جهت ایفای نقشی سازندهتر در منطقه و نیز خروج ایرانیان از انزوا» دانسته است.
امین درستی:«دستیابی به توافق تاریخی میان ایران و کشورهای 1+5 بر سر برنامه هستهای»، این تیتریست که از روز گذشته کموبیش در صدر اخبار همۀ رسانههای جهان است. اهمیت این توافق به اندازیای است که بسیاری از رسانههای بزرگ جهان نه تنها تیتر نخست خود را به این توافق اختصاص دادند بلکه نشست پایانی مذاکرات و سخنرانیهای باراک اوباما و حسن روحانی را نیز به طور زنده پوشش دادند.
افزون بر این واکنش و تحلیلهای رسانههای مطرح جهان دربارۀ این رویداد تاریخی بسیار گسترده و چشمگیر بوده است. طیف گسترده این واکنشها از واکنش رسانههای صهیونیستی که این توافق را «اشتباه تاریخی» خواندهاند تا رسانههایی که آن را «خوشترین خبر جهان در دهه اخیر» خواندهاند گسترده شده است. در ادامه نگاهی به واکنشهای مهمترین رسانههای بینالمللی خواهیم انداخت.
گاردین:توافق هستهای ایران؛ پیروزی دیپلماسی
شاید بتوان گفت که یکی از جالبترین واکنشها مربوط به گاردین بود که سرمقاله خود را با زبان فارسی منتشر کرده است. گاردین توافق هستهای را «پیروزی دیپلماسی بردبارانه» و «فرصتی برای ایران جهت ایفای نقشی سازندهتر در منطقه و نیز خروج ایرانیان از انزوا» دانسته است. سرمقاله گاردین پس از اشاره کوتاهی به سابقه تاریخی بحران هستهای ایران از تاثیر سازنده توافق بر آینده منطقه و جهان سخن گفته و از ایران و غرب خواسته که این فرصت تاریخی را غنیمت بشمرند: «پس از تقریبا چهار دهه، این توافق، که برای به دست آمدنش راهی طولانی طی شد، این امید را در دل برمیانگیزد که یکی از بزرگترین تمدنهای جهان با منافعی بیشمار ـ نه فقط برای ایرانیها بلکه برای همسایگان اش که درگیری و تنش در حال نابودکردنشان است ـ از انزوا بیرون آید. فرصت را باید غنیمت شمرد».
افزون بر این گاردین در یکی دیگر از بخشهای تحلیلی خود با استقبال از توافق به سراغ برخی از چهرههای سیاسی شاخص ایران همچون «غلامحسین کرباسچی»، «صادق خرازی»، «صادق زیباکلام»، «حمیدرضا جلاییپور»، «الیاس حضرتی» و «سیدرضا اکرمی» رفته و نظر آنها درباره توافق را جویا شده است. در این میان نظر کرباسچی به عنوان یکی از چهرههای تاثیر گذار اصلاحطلب در نوع خود جالب است، کرباسچی با مقایسه این توافق با آتشبس میان ایران و عراق به گاردین میگوید: « اهمیت راهبردی این توافقنامه بیشتر از آتش بس سال 1988 است که به جنگ 8 ساله با عراق پایان داد. این توافق فرصتی تازه برای ایران و جهان است. اکنون، جهان میتواند شریکی جدید در زمینه ایجاد صلح و امنیت برای منطقه ما پیدا کند. ایران نیز فرصتی برای انجام اقدامات محسوس به منظور حل مشکلات اقتصادی ناشی از تحریمها پیدا خواهد کرد».
برندگان و بازندگان توافق هستهای
روزنامه گاردین در گزارش دیگری به بررسی برندگان و بازندگان این توافق پرداخته است. این روزنامه توافق هستهای را «یکی از مهمترین توافقات سیاسی در عصر حاضر» دانسته و برندگان و بازندگان این رویداد تاریخی را این گونه دسته بندی کرده است: «حسن روحانی، رئیس جمهور ایران با فاصله زیاد در راس برندگان این توافق قرار دارد. روحانی راهی را که در آن حق ایران برای استفاده از انرژی صلح آمیز هستهای و جایگاه این کشور در منطقه به رسمیت شناخته شد، هموار کرد. برنده دیگر توافق هستهای باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکاست. اگر همه چیز به خوبی پیش برود، این توافق احتمالا شاهکار سیاست خارجی اوباما محسوب خواهد شد و اعطای جایزه صلح نوبل به او را توجیه خواهد کرد». گاردین بشار اسد و ولادیمیر پوتین را نیز دو برندۀ دیگر توافق هستهای دانسته است.
نویسنده گاردین در ادامه بازندگان توافق را برمیشمارد: «ابوبکر البغدادی، رهبر گروه تکفیری داعش یکی از این افراد است، زیرا این توافق احتمال همکاری میان ایران و آمریکا برضد این گروه تروریستی را افزایش می دهد. بازنده بعدی ملک سلمان، پادشاه عربستان سعودی است که همواره نگران نزدیک شدن روابط ایران و آمریکا بوده است. مقامات ریاض، ابوظبی و دیگر پایتختهای منطقه معتقدند واشنگتن با نزدیک شدن به تهران نگرانیهای امنیتی آنها را نادیده می گیرد. بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم اسرائیل که قول داده بود مانع امضای توافق هستهای بین آمریکا و ایران شود، بازنده دیگر این ماجرا است. وی نه تنها نتوانست این کار را انجام دهد بلکه به روابط اسرائیل با آمریکا نیز آسیب جدی رساند. منتقدان داخلی معتقدند وی در مورد تهدید ایران بزرگنمایی میکند و خواستار کنارهگیری او هستند».
فرانس 24: توافق هستهاي با ايران ميتواند موازنه قدرت منطقه را برهم بزندخبرگزاری فرانس 24 نیز در گزارش خود به بررسی تاثیرات توافق بر موازنه قدرت در منطقه پرداخته است. در این گزارش جمیز آندره، کارشناس سیاسی فرانس 24 در پاسخ به پرسش مجری برنامه درباره تاثیر توافق بر موازنه قدرت در منطقه گفت: «از دیدگاه کشورهای حاشیه خلیج فارس این توافق خبر خوشایندی نیست. حتی عربستان سعودی به شدت با توافق با ایران مخالف بود زیرا این توافق برتری منطقهای عربستان سعودی و همکاری این کشور با آمریکا را زیر سوال می برد. این چرخشی در دیپلماسی آمریکا در خاورمیانه است. تا کنون متحدان آمریکا کشورهای سنی حاشیه خلیج فارس بودند اما این بار از طریق ایران گشایشی به سوی محور شیعه شامل ایران، عراق و سوریه صورت گرفته است. این توافق در واقع میتواند موازنه منطقه را آن هم در شرایطی که آمریکا به دنبال خروج از خاورمیانه است برهم زند».
نیویورک تایمز:توافقِ امیدوار کننده روزنامه نیویورک تایمز نیز در سرمقاله خود به توافق هستهای پرداخته و آن را «یک توافق امیدوارکننده» دانسته و از آن استقبال کرده است. نیویورک تایمز با نگاه به آینده، این مذاکرات را «آغازی برای باز شدن باب گفت و گو بین ایران و آمریکا»، و «سرآغاز فرونشاندن آتش یک دشمنی 30 ساله بین دو کشور» دانسته و مینویسد: «در دراز مدت، این توافق میتواند خاورمیانه را به مکانی امن تبدیل کند و راه پیوستن مجدد ایران به جامعه بین المللی را هموار سازد».
رویترز: آيا رئيس جمهور بعدي آمريکا توافق با ايران را بر هم خواهد زد؟
خبرگزاری رویترز نیز علاوه بر پوشش گسترده توافق هستهای به آینده توافق هستهای پس از اوباما پرداخته است و با اشاره به سخنان برخی از کاندیداهای احتمالی جمهوریخواهان در مورد لغو توافق هستهای با ایران، عملا این کار را بسیار دشوار و حتی ناممکن دانسته است. رویترز می نویسد: «حتی در صورت پیروزی جمهوریخواهان در انتخابات آتی و کنترل آنها بر کاخ سفید در سال آینده میلادی، لغو توافق به نظر دشوار خواهد بود. آمریکا تا زمانی که دولت جدیدی در اوایل سال 2017 بر مسند قدرت بیاید، بخش اعظمی از اهرم فشار را با گذشت زمان از دست خواهد داد زیرا تحریمهایی که موجب شده بود ایران را به پای میز مذاکره با غربیها بکشاند، تا آن زمان از دست رفته و برچیده شده است».
رویترز در ادامه گزارش خود، نظر کارشناسان مختلفی را در مورد امکان لغو کردن توافق به وسیله رئیس جمهور بعدی جویا شده است. از جمله روس جنتلسون تحلیلگر علوم سیاسی در دانشگاه دوک و یکی از مشاوران سابق اوباما در وزارت امور خارجه آمریکا در این باره میگوید: «این توافقنامه ای است که فقط بین ما و ایران امضا نشده است. بلکه این توافقنامه با صدور قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل همراه خواهد بود و یکی از معدود مواردی است که در این روزها ما موفق شدهایم با روسیه و چین در این زمینه همکاری و تعامل کنیم. رئیس جمهور بعدی باید به واقع درباره پیامدهای اقدامات خود بر روابط با بسیاری از کشورهای جهان خوب فکر کند».
سیانان: شرکتهاي غربي مشتاق فعاليت در ايران هستند.
شبکه خبری سیانان نیز در گزارشی از اشتیاق گسترده شرکتهای بزرگ غربی برای ورود به بازار ایران و گسترش همکاری با ایران سخن گفته است. این خبرگزاری در گزارش خود می نویسد: «با توافق هستهای، فرصتهای اقتصادی بزرگی در ایران به وجود آمده است. شماری از بزرگترین شرکتهای فعال در حوزه انرژی همچون توتال، انی و شل میخواهند بار دیگر به ایران بازگردند. شرکت بریتشین پترولیوم و اکسون موبیل نیز علاقهمندی خود را برای این منظور اعلام کردهاند ... شرکتهای فعال در زمینه هواپیمایی از جمله بوئینگ و شرکتهای خودروسازی فرانسه از جمله رنو و پژو و نیز شرکتهایی همانند اپل و جنرال الکتریک نیز به دنبال فروش محصولات خود در ایران هستند. همه چیز تغییر کرده است».
سی ان ان: ايران در توافق هستهاي امتيازهاي زيادي گرفته است خبرگزاری سیانان در گزارش دیگری به بررسی امتیازاتی که ایران از غرب در توافق هستهای گرفته پرداخته است. نویسنده سیانان این امتیازات را اینگونه برشمرده است: «بزرگترین امتیازی که به ایران داده شده این است که ایران هیچیک از تاسیسات هستهای خود را رها نمیکند. تاسیسات زیرزمینی فردو که زمانی تاسیسات زیرزمینی مخفی بود، از جمله این تاسیسات است. البته محدودیتهایی درباره برنامه هستهای ایران اعمال میشود که درگذشته وجود نداشت. باید توجه داشت که همه محدودیتهایی که برای فعالیتهای هستهای ایران اعمال میشود برای یک بازه زمانی مشخص است و درواقع، خود توافق هستهای نیز فقط برای پانزده سال است».
نشنال اینترست:توافق هسته اي با ايران يک انتخاب خوب است
خبرگزاری نشنال اینترست نیز با بررسی استدلالهای موافقان و مخالفان توافق، و برجسته ساختن دوگانۀ توافق خوب/توافق بد، این توافق را یک توافق خوب برای طرفیت دانسته و از مخالفان توافق میپرسد که چه گزینه دیگری در برابر این توافق دارند. نشنال اینترست مینویسد: «مخالفان توافق باید دلایل و استدلالهای منطقی خود را در رد این توافق برای مردم به روشنی شرح دهند. آنها در واقع با مخالفت خود نه تنها بهترین فرصت را برای تضمین صلح آمیز بودن برنامه هستهای ایران از بین میبرند بلکه محدودیتها و نظارتهای دقیقی را که بر این برنامه اعمال شده است برخواهند چید. آنها باید توضیح دهند که چرا پس از این همه هشدارهای بی پایان درباره فعالیت هستهای ایران، از اقدامی حمایت می کنند که موجب خواهد شد این فعالیتها بدون حد و مرز و بیمحابا توسعه پیدا کند».
ویکلی استاندارد: توافق هسته اي توافقي بسيار خوب براي ايران استنشریه آمریکایی ویکلی استاندارد با بررسی ابعاد مالی ناشی از رفع تحریمها و اشاره به حدود 140 میلیارد دلار از داراییهای ایران که با رفع تحریمها آزاد خواهد شد و همچنین برچیده نشدن تاسیسات هستهای ایران مینویسد: «واضح است که این توافقی بسیار خوب برای ایرانیها و توافقی بسیار بد برای آمریکاییهاست. از این رو، کنگره آمریکا باید نقش مهمی در این شرایط ایفا کند. اعضای کنگره باید به طور کامل وارد تعامل با یکدیگر شوند. کنگره باید قطعنامه ای تصویب کند که سبب رد این توافق شود».
آسوشیتدپرس: توافق هستهای نتانیاهو را منزوی کردخبرگزاری آسوشیتدپرس نیز ضمن اشاره به مخالفت جامعه جهانی با مواضع رژیم صهونیستی در قبال توافق هستهای با ایران، تیتر خود را به انزوای نتانیاهو اختصاص داد. آسوشیتدپرس وضعیت نتانیاهو پس از اعلام توافق را «عصبانی و با چهرهای برافروخته و خشمگین» توصیف کرده است. این خبرگزاری با اشاره به سخن نتانیاهو که توافق هستهای با ایران را «یک اشتباه بزرگ تاریخی» خوانده و گفته بود «که تل آویو خود را به مفاد این توافق محدود نخواهد کرد» می نویسد: «با وجود ظاهر جدی نتانیاهو، دشوار است که حتی تصور کنیم که حرفهای او به واقعیت تبدیل شود. همه چیز حاکی از این است که لابی صهیونیستی در کنگره آمریکا بخت زیادی برای موفقیت ندارد. توافق امروز احتمالا بزرگترین شکست در حیات سیاسی نتانیاهو است که سالهاست درباره تهدید هستهای ایران گزافهگویی میکند».
واشنگتن پست: توافق هستهاي پرسشهای دشواري را پيش روي آمريکا قرار ميدهد
روزنامه واشنگتن پست نیز در نوشتهای به قلم دنیس راس که یکی از بانفوذترین چهرههای لابی صهیونیستی در آمریکا و یکی از سه استراتژیست اصلی این جریان به شمار میرود به بررسی ابعاد مختلف فنی توافق نهایی پرداخته است. نویسنده واشنگتن پست کاهش تعداد سانتریفیوژهای ایران را مهمترین دستاورد این توافق برای آمریکا دانسته است، و همچنین کاهش ذخیره اورانیوم ایران و بازرسی از تاسیسات هستهای ایران را نیز از دیگر امتیازات مثبت آمریکا دانسته است. اما از سوی دیگر دنیس راس این توافق را از چند نظر پرسشبرانگیز و منفی برای آمریکا دانسته است که به طور خلاصه عبارتند از: (1) لازم نیست ایران زیرساختهای غنیسازی خود را برچیند. از این رو ایران میتواند به تحقیق و توسعه محدود پنج مدل سانتریفوژ پیشرفته بپردازد و پس از پانزده سال برنامه هستهای صنعتی و در ابعاد گسترده انجام دهد، بنابراین این توافق جمهوری اسلامی را به گونهای مشروع در آستانه هستهای شدن قرار میدهد. (2) توافق هسته ای سبب کاهش تحریمها میشود. این بدان معناست که ایران هم میتواند نفت خود را به فروش برساند و هم به 150 میلیارد دلار داراییهای مسدود شده خود در طول یک سال آینده دسترسی خواهد داشت. ایران غنی و قدرتمند قادر خواهد بود به هم پیمانان و دوستان خود و همچنین مردم منطقه به ویژه جنبش مقاومت در فلسطین بیش از هر زمانی کمک کند. (3) اجرای توافق هستهای به شدت به این موضوع بستگی دارد که ایرانیها اجازه دسترسی بازرسان به تأسیسات مشکوک را بدهند.
پول زیاد اومد
بقیش رو پراید داد
جونممممممم به این توافق